GIF-bild: bygd2.gif
Jag skall här försöka beskriva hur bygden runt Gruvstugan och ner mot Timmergata såg ut i början på 50-talet och vilka som bodde i trakten på den här tiden. Då jag skriver om hur ägandeförhållandena ser ut i dag, så avser jag alltså i juli år 2003.
Det här var straxt innan TV:n kom in i bilden och mer eller mindre tog över vår fritid. Såpa använde man till att skura golven rena med, inte hade man då en aning om att ordet såpa skulle få en helt annan innebörd längre fram i tiden. Alltså TV-såpor, som folk mer eller mindre maniskt är tvungna att följa varje avsnitt av. På den här tiden behövde heller ingen ägna en tanke åt att stänga in sig och titta på Bingo-Lotto varje lördagskväll! Ingen hade heller en tanke på att varje dag få reda på svängningarna på alla världens börser, eller om kronan hade försvagats ett par öre gentemot dollarn och kvartalsrapporter var ännu inte uppfunna!
Å vem hade hört talas om frukost-TV?
Det skulle dröja ännu längre tills nästa elektroniska manick slog igenom och knaprade åt sej delar av vår fritid, då syftar jag givetvis på datorn, som finns i många hem numera. Att surfa på nätet klarade man sig utan på den här tiden och ordet Internet fanns inte i något språk på jorden då! Man klarade t.o.m sin vardag utan att skicka e-mail till varandra, för att inte tala om mobiltelefoner och den här besynnerliga kommunikationsvägen SMS, som många idag inte kan undvara. Det skulle t.o.m dröja ytterligare några år innan den vanliga telefonen fanns i stugorna.
Bilar var också ovanliga och här i bygden fanns bara ett fåtal bilar vid den här tidpunkten. Charterresor var ännu inte uppfunna och andra semesterresor var heller inget man funderade så mycket på.
En annan praktisk liten grej som man inte hört talas om var miniräknaren, däremot fick man tragla multiplikationstabellen i skolan, både fram och baklänges tills man kunde den som ett rinnande vatten!
Däremot fanns det en radioapparat i de flesta hem och även skivspelaren började bli allt vanligare.
Det var en helt annan rytm i samhället på den här tiden och den stress som många mår dåligt av nu, den fanns inte på 50-talet. Däremot så var nästan alla arbeten på den här tiden tunga kroppsarbeten, i alla fall för folk som bodde på landet. Dessutom kunde man byta jobb från ena dagen till den andra så någon arbetslöshet existerade knappast.
Om det var bättre på den här tiden råder väl delade meningar om, men efterkrigstiden förde ju med sig enorma förändringar i vårt samhälle. Just åren runt 1950 innebar t.ex. att många hus utrustades med vattentoalett, något som var mycket sällsynt innan.

Om du klickar dig vidare så kommer du till en enkel karta där de hus jag valt att skriva om är utmärkta.
Börjar du på nr 1, så kan du från den sidan hoppa vidare till nr 2 o.s.v.