Hagstugan
Hagstugan består av två boningshus, dels en gammal timmerstuga, som kom i släktens ägo 1875, men den används inte som permanentbostad längre. Dels ett tvåvåningshus från 1908 och som genomgick en restaurering 1922. På övervåningen bor Henning och Alma Karlsson och dom har en vuxen son som heter Sven. Han är en sportig typ som innehar Östgötarekordet i stavhopp!
På undervåningen bor Hjalmar och Emma Karlsson och dom har flera vuxna barn, Helge, Karl-Axel, Astrid, Bertil, Bror, Rune och Marianne. Dom har också en liten vit långhårig hund som lystrar till namnet Sudden.
Vidare finns en länga med bodar och även en liten ladugårdsbyggnad, där man har kaniner och en hushållsgris. Till stället hör också några små åkerlappar.
Hjalmar och Henning är bröder och på deras mark har dom ett eget marmorbrott där dom bryter marmor som sedan transporteras till Gropptorp utanför Katrineholm för förädling. Det är en mycket vacker marmor som bryts vid Hagstugan. Förutom dom inom familjerna finns ytterligare ett par anställda i marmorbrottet och här bröts marmor innan man startade det som nu är HSB:s Stenindustri.
Vid gränsen till Hagstugan ligger ett stort snår med höga plommonträd och där konsumeras en ansenlig mängd plommon av oss barn varje sensommar! Det är Emma som föder upp kaniner och har en hushållsgris. Hagstugan är en bland få i trakten som har telefon, så hit går folk när dom någon enstaka gång behöver telefonera eller blir uppringda.
Det var liv och rörelse vid Hagstugan och det finns många omtalade episoder därifrån. Det är ju ingen hemlighet att gubbarna var glada i flaskan periodvis och vid sådana tillfällen slog dom stopp i verksamheten och gubbarna fick gå hem, medan dom själva åkte in till Norrköping och festade om.
****************
Nya ägare bor numera vid Hagstugan.