Sixten Jahrls såg
GIF-bild: 11gubbar.gif
Efter ett par hundra meter kröker vägen kraftigt och man åker över en liten bäck och där ligger Sixten Jahrls sågverk på vänster sida.
Han ägde skog i Korklösa ovanför Svärtinge, som han sedan körde hit och sågade upp. Mitt minne av honom är en tjock man som pratade småländska och bar äppelknyckarbyxor och höga läderstövlar! Han ägde en Ford Crown Victoria, som man var oerhört imponerad av, det var något av det lyxigaste som fanns i bilväg i mitten på femtiotalet.
För oss ungar är det ett populärt tillhåll vid sågen, särskilt på lördagar och söndagar då verksamheten ligger nere. När man lägger de höga plankstaplarna uppstår ofta håligheter inne i enda änden av staplarna på grund av att vissa plankor är kortare än andra. Då kan man krypa in under stapeln och sedan klättra upp i hålrummen. Därifrån har man sedan en förnämlig utsikt över den gropiga landsvägen och på de bilarna som passerar där, även om trafiken nu på 50-talet är ganska så gles. Vi brukar med hjälp av blyertspenna föra noggrann statistik på bilarnas hemvist, för alla registreringsnummer börjar ju med en länsbokstav. Stockholm har A, Sörmland D, Östergötland E och Göteborg har O, o.s.v. Kommer det någon gång en bil med AC eller BD, är det stor sensation, dom hör nämligen hemma långt uppe i Väster respektive Norrbotten. Man kan ju undra vad gubbarna tänker när dom river staplarna, fullt med bilnummer ritat på plankorna!
Man kan tycka att det är riskabelt att klättra på detta viset, men det tycker inte vi som barn och jag minns inte att någon vid något tillfälle gjort sig illa. Möjligen då att man får någon enstaka sticka i fingrarna som minne av äventyren.
Det finns också en barack på området där några av arbetarna bor och under några år bodde här en man som hette Andersson. Andersson hade en drever och åkte omkring i en Fuldamobil, vilket var en trehjulig liten bil med två hjul fram och ett bak. Ett konstigt ekipage, men vi var inte sena att tjata oss till att få åka med ibland när han åkte till Krokek och handlade. Andersson var en vänlig man och ofta fick någon åka med på hans inköpsresor.
Annars var det vanligt att de flesta av arbetarnas helgdagar gick åt till att sova ruset av sej efter festandet kvällen innan! På flygfotot syns sågen uppe i högra hörnet.

****************
Sågverket är sedan länge borta och där går numera vägen man får svänga av för att komma upp till Safariparken när man kommer från Kvarsebohållet, alltså öster ifrån.